22 maart 2015

Een aantal maanden geleden maakte ik mijn eerste jumpsuits voor mijn dochter. Verliefde vriendinnen vroegen of ik ze ook voor hun wilde maken en zo ontstond mijn kleine handeltje. Ik kreeg steeds meer expliciete vragen, maar hield deze nog af omdat ik nog niet zo goed durfde. En na een tijdje vond ik mijn naaimachine niet netjes genoeg afwerken en bleken sommige metalen knoopjes los te laten. Tijd voor verandering.

In januari kocht een lockmachine. Ik had er nog nooit een gebruikt, maar ik kreeg er gelukkig een cursus bij en al snel kon ik ermee uit de voeten. Wat een geweldig apparaat, hoe mooi hij afwerkt, hoe gemakkelijk hij de panden aan elkaar zet. Ook bestelde ik snapcams drukknoopjes in plaats van de metalen variant die ik tot dan toe altijd gebruikte. Hier koos ik voor omdat ik een klant heb gehad waar de ijzeren drukknoopjes loslieten en die pinnen met kleine kinderbeentjes, die verantwoordelijkheid wil ik niet meer. Met al die nieuwe spullen was het tijd om te gaan experimentren:

Mijn eerste jumpsuit op de lockmachine was voor de pop van mijn neefje. Hij kreeg een pop cadeau voor zijn verjaardag en mijn zus vroeg of ik wat kleertjes wilde maken. Dat leek mij een uitgewezen moment om mijn "nieuwe stijl" jumpsuits uit te proberen, mèt een extra moeilijkheid: het patroon verkleinen. Het eerste proefmodelletje was al best prima gelukt en pastte eigenlijk heel goed. Ik besloot toch het pakje nog een beetje aan te passen en ik heb nu een super leuke poppenjumpsuit klaar liggen voor als mijn neefje grote broer wordt.

En toen gebeurde het onoverkomelijke: mijn dochter groeide uit maat 86. Het laatste maatje waar ik een patroon voor had. Gezien de vraag voor een maat 92 al een aantal keer langs gekomen was, besloot ik aan het werk te gaan. Ik printte het patroon voor maat 86 nog eens uit, knipte hem in stukken, plakte hem aan elkaar en naaide een jumpsuit. Jeetje wat was deze groot vergeleken met de 56 en 68 die ik daarvoor gemaakt had. Mischien ook wel te groot? Ja, dat bleek wel toen dochterlief de volgende ochtend paste, ze kon er bijna in zwemmen! Maar omdat de verhoudingen wel kloppen, heb ik dit patroon gedoopt tot een maat 98.

En toen had ik helemaal de smaak te pakken, dus ging ik weer aan de slag. Ik tekende, knipte, plakte en naaide een super leuke vogeltjes jumpsuit maat 92. Mijn dochter past hem perfect en ook een ander meisje voelde zich er helemaal in op haar gemak. Jumpsuit verkocht en missie geslaagd! Ook maat 92 is hier geboren!

Door al die goed gelukte experimenten had ik wat zelfvertrouwen opgebouwd en besloot ik nog een uitdaging aan te gaan. Want ik antwoorde al tijden "nee" op de vraag: "Maak je ook jumpsuits met kniestukken". Bang voor het onbekende hield ik dat af. Maar ik kon mooi oefenen op wat speel-broekjes van de zoon van een vriendin. En toen had ik genoeg moed om een jumpsuit met kniestukken te maken. Uiteindelijk werd hij niet helemaal zoals ik had gehoopt. De kniestukken zitten nog niet helemaal op de goede plek en ook is de bevestiging niet helemaal naar mijn wens, maar het begin is er en vanaf nu kan ik gaan perfectioneren!

En weetje wat het leukste is aan dit hele verhaal? Ik ben eindelijk trots op mijn product "nieuwe stijl". Ik haal er weer nieuwe energie uit en kan niet wachten tot ik nieuwe opdrachten binnen krijg zodat ik weer aan de slag kan. Dus: wil je een jumpsuit maat 50,56,62,68,74,80,86,92 of 98 met of zonder kniestukken?! Kijk in de webshop!